Gyógynövények. Fűben fában orvosság van!

Úton útfélen gyógyító növényekbe botlik az ember.

Bazsalikom:000000240_bazsalikom.jpg.jpg


A növény leírása:

Az ajakosvirágúak (Labiatae) családjába tartozik. Ázsia, Amerika, Afrika melegebb vidékein őshonos, hazánkban termesztik. Egyéves illatos, leginkább fűszerként elterjedt gyógynövény.

Hogyan gyűjtsük?

A szár virágos, leveles felső részét hasznosítják gyógyászati célokra. Fűszer céljára a szárakról a virágot és a levelet morzsolják le. Június-augusztus folyamán aratják.

Mi van benne?

A növény illóolajat (benne metilkavikolt, linaloolt, cineolt, eugenolt), flavonoidokat, cseranyagot tartalmaz.

Mire jó?

A növény cseranyagai és illóolajai a felfúvódást csökkentik, valamint gyomorrontás esetén segítenek. A bazsalikomnak ismeretes étvágyjavító, szélhajtó, köhögés csillapító hatása. Ismert vizelethajtó hatása is, bár ritkán alkalmazzák erre a célra. Jó idegerősítő. A gyógynövény csökkenti a magas vérnyomást, és megvéd a stresszes állapot kialakulásától. A gyógyszerészek bebizonyították, hogy szoptató anyukáknál serkenti a tejelválasztást (ld. figyelmeztetést). A növény leveléből kinyert lé bőrgyulladások és rovarcsípések gyógyítására alkalmazható. Antibakteriális hatása miatt torokgyulladásoknál öblögetőszerként, kenőcsökben nehezen gyógyuló sebekre alkalmazzák.


Érdekesség

  • Az ókori görögök a növények királyának tartották, mivel a királyok felszenteléséhez használt olajnak is elengedhetetlen alkotórésze volt.
  • A középkori európaiak úgy tartották, hogy csak gyönyörű nők termeszthetik a bazsalikomot, és a romantikus szerelem szimbolikus jeleként aposztrofálták.
  • A népi hagyomány szerint levele elűzi a legyeket.

Jó tudni!

Illóolaját terhesség alatt ne használjuk. Az illóolaja tartalmaz egy esztragol nevű anyagot, melyről nem zárható ki, hogy sejtkárosító hatású, ezért várandós és szoptatós kismamák, csecsemők és kisgyermekek lehetőség szerint ne alkalmazzák. Hosszú ideig történő használata sem ajánlott.

Paradicsomszósz tésztához:hozzávalók 2 főre

elkészítés

  1. A paradicsom tisztítása olasz módra: kés hátulját kicsit laposan rányomjuk az érett paradicsomra és meghúzzuk rajta, amitől a héj szemmel láthatólag elválik a hústól. Előbb az egész paradicsommal végezzük el a műveletet, azután lehúzzuk a vékony héjat. (Az eljárás csak napon érett paradicsom esetében alkalmazható, nem egészen érett paradicsom esetén a héj nem válik le a húsról! A módszer tehát arra is alkalmas, hogy leteszteljük: valóban elég érett-e a paradicsom. Ha mégsem, ezt a szószt ne készítsük el belőle!paradicsomszosz_spagettin.jpg
  2. A héjától megszabadított paradicsom magházaiba belenyomjuk a hüvelykujjunkat és kikotorjuk a magokat. Tisztán a hús marad (jó... pár maggal - kevéske nem árt!)
  3. Megtisztítjuk a fokhagyma gerezdeket.
  4. Serpenyőben megmelegítjük az olajat és egészben beletesszük a fokhagymát.
  5. Lassú tűzön sütni kezdjük, oly módon, hogy a gerezdek duplájukra puffadjanak.
  6. A megsült, puffadt fokhagymákat lyukas kanállal kimerjük az olajból.
  7. Az olajhoz adjuk a paradicsomhúst és a durván összetépett bazsalikom leveleket.
  8. Addig sütjük, míg a csomók szétesnek és aránylag homogén állagú lesz a paradicsom az olajban.
  9. Sót adunk hozzá és frissen őrölt borsot.



 




Babérlevél:

baberlevel.jpg

A babér örökzöld cserje, amely Kis-Ázsiában és a Földközi-tenger környékén terem. Egyes déli országokban (pl. Spanyolországban) hatalmas ültetvényeket láthat az utazó, amelyek illata már messziről érezhető. 

Fűszerként elsősorban levesek, zöldséges ételek, főzelékek ízesítésére használjuk, de egyes szószok, mártások, kolbászfélék és savanyúságok elkészítéséhez is elengedhetetlen. Sokan nem is sejtik, de egy-egy (vad)pecsenyét különlegesen zamatossá tehetünk, ha sütés közben egy-két babérlevelet csempészünk a lébe.


Arra viszont figyelni kell, hogy tíz-tizenöt percnél tovább ne főzzük, mert keserű lesz az étel. Tálaláskor egyébként is távolítsuk el a babérlevelet mind





Weblap látogatottság számláló:

Mai: 1
Tegnapi: 6
Heti: 7
Havi: 10
Össz.: 8 183

Látogatottság növelés
Oldal: Fűszernövények
Gyógynövények. Fűben fában orvosság van! - © 2008 - 2024 - gygynvnyek.hupont.hu

Ingyen honlap és ingyen honlap között óriási különbségek vannak, íme a második: ingyen honlap

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »