Bazsalikom:
Az ajakosvirágúak (Labiatae) családjába tartozik. Ázsia, Amerika, Afrika melegebb vidékein őshonos, hazánkban termesztik. Egyéves illatos, leginkább fűszerként elterjedt gyógynövény.
A szár virágos, leveles felső részét hasznosítják gyógyászati célokra. Fűszer céljára a szárakról a virágot és a levelet morzsolják le. Június-augusztus folyamán aratják.
A növény illóolajat (benne metilkavikolt, linaloolt, cineolt, eugenolt), flavonoidokat, cseranyagot tartalmaz.
A növény cseranyagai és illóolajai a felfúvódást csökkentik, valamint gyomorrontás esetén segítenek. A bazsalikomnak ismeretes étvágyjavító, szélhajtó, köhögés csillapító hatása. Ismert vizelethajtó hatása is, bár ritkán alkalmazzák erre a célra. Jó idegerősítő. A gyógynövény csökkenti a magas vérnyomást, és megvéd a stresszes állapot kialakulásától. A gyógyszerészek bebizonyították, hogy szoptató anyukáknál serkenti a tejelválasztást (ld. figyelmeztetést). A növény leveléből kinyert lé bőrgyulladások és rovarcsípések gyógyítására alkalmazható. Antibakteriális hatása miatt torokgyulladásoknál öblögetőszerként, kenőcsökben nehezen gyógyuló sebekre alkalmazzák.
Illóolaját terhesség alatt ne használjuk. Az illóolaja tartalmaz egy esztragol nevű anyagot, melyről nem zárható ki, hogy sejtkárosító hatású, ezért várandós és szoptatós kismamák, csecsemők és kisgyermekek lehetőség szerint ne alkalmazzák. Hosszú ideig történő használata sem ajánlott.
Paradicsomszósz tésztához:hozzávalók 2 főre
elkészítés
Babérlevél:
A babér örökzöld cserje, amely Kis-Ázsiában és a Földközi-tenger környékén terem. Egyes déli országokban (pl. Spanyolországban) hatalmas ültetvényeket láthat az utazó, amelyek illata már messziről érezhető.
Fűszerként elsősorban levesek, zöldséges ételek, főzelékek ízesítésére használjuk, de egyes szószok, mártások, kolbászfélék és savanyúságok elkészítéséhez is elengedhetetlen. Sokan nem is sejtik, de egy-egy (vad)pecsenyét különlegesen zamatossá tehetünk, ha sütés közben egy-két babérlevelet csempészünk a lébe.
Arra viszont figyelni kell, hogy tíz-tizenöt percnél tovább ne főzzük, mert keserű lesz az étel. Tálaláskor egyébként is távolítsuk el a babérlevelet mind